USTVARJANJE DRUGOŠOLCEV V PODALJŠANEM BIVANJU

Učenci 2. razreda zelo radi preživljajo čas v šoli tudi po končanem pouku, ko se prične podaljšano bivanje. V sklopu posameznih elementov razširjenega programa učenci najraje sodelujejo pri sprostitvenih dejavnostih in ustvarjalnem preživljanju časa. Zato skupaj z učencu načrtujemo dejavnosti, ki še posebej pritegnejo njihovo pozornost. Učenci radi likovno (po)ustvarjajo na temo prebranih ali pripovedovanih zgodb, obeležujejo pomembne dneve (teden pisanja z roko, svetovni dan zemlje, dan knjige) …


Tematski sklop družine je že sam po sebi nudil veliko priložnosti za ustvarjanje. Pripravili smo darila ob dnevu žena in moških, za materinski dan in dan za starše. Učenci so se preizkusili v zgibanju papirja (origami), odtiskovanju s tempera barvami, kolažu in polstenju volne. Še posebej jih je navdušilo polstenje, kjer so se srečali s svojo kreativnostjo pri oblikovanju volnene koprene v različne vzorce s pomočjo rok in milnice. Delo z naravnimi materiali, kot je volna, je otroke povezalo z naravo in staro tradicijo izdelave oblačil, kar so obravnavali tudi pri pouku v sklopu projektnega dela na temo življenje nekoč.


Ker je obeležitev dneva za starše nekaj posebnega, smo želeli izdelati prav takšno darilo. Prišli smo na idejo, da natisnemo darilo s 3D tiskalnikom, ki ga imamo na šoli. Natisnjene obeske, podkvico z deteljico, smo opremili s kovinsko sponko in valovito lepenko. Na hrbtno stran pa smo nalepili še misel o družini:
»Družina – kjer se življenje začne in ljubezen nikoli ne konča.«


Darilo je bilo s strani obiskovalcev prireditve pohvaljeno kot izvirna, inovativna ideja, ki je tudi uporabna v vsakodnevnem življenju, kjer žetončke sreče (deteljice) zagotovo potrebujemo. Takšna pohvala obiskovalcev je učence zares navdušila in hkrati dala potrditev, da smo izbrali pravo darilo za starše. Tako je bil vložen trud pri dekodiranju tudi poplačan.
Kot pravijo: «Kdor poje, slabo ne misli.«, verjetno velja tudi: »Kdor ustvarja, je bogat za nova spoznanja, veselje, radost, ki gradi most med šolo in domom.«


Z veseljem snujemo že nove ideje za naše ustvarjalno preživljanje časa v podaljšanem bivanju.

Zapisali: mag. Majda Tamše Horvat in Nataša Knuplež

(Število obiskov 80)