ZELENA POT

Zelena pot z zgodbo od Podgorja do Wiederdriesa (Vodriža) je šolska učna pot, ki jo je v letu 2016 v okviru projektne dejavnosti vzpostavila Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu v sodelovanju z ZGS OE Slovenj Gradec, Srednjo lesarsko šolo Slovenj Gradec, podjetniki in drugimi. Gre za šolsko učno pot, ki nam ob poti ponudi številne matematične, naravoslovne in literarne naloge, predstavljene na informativnih tablah ter spremljajočo zgodbo iz avtorske knjige Tisti grad tam nekje, ki je bila uprizorjena tudi na odru. Zelena pot z zgodbo je krožna učna pot, ki s svojo raznolikostjo omogoča izvedbo dni dejavnostim (športni in naravoslovni dnevi), delavnice, druženje. V objemu narave se sprehodimo po gozdovih, travnikih, gozdnih cestah, mimo kmetij, vse do čudovitih razgledov proti Pohorju in Uršlji gori ter okoliškim hribom. Učna pot se začne pri Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu in vodi vse do razvalin gradu Wiederdries (Vodriž). Na poti sledimo zeleno-belim markacijam ter zeleno-belim puščicam, smerokazom, ki označujejo pot. Dolžina celotne poti je 9,3 km, kar predstavlja približno 4 ure hoje, medtem ko je krajša pot dolga 5,9 km, kar lahko prehodimo približno v 2,5 urah. Pot je primerna za vse starostne skupine.

Opis poti Zavod za gozdove Slovenije (povezave):

Word dokument – opis poti

Table GOZDNE UČNE POTI in skupni plakat SG

DAN ODPRTIH VRAT NA GOZDNIH UČNIH POTEH V SLOVENIJI 22 april 2022

GOZDNE UČNE POTI in skupni plakat 22 april dan odprtih vrat

Podrobnosti o poti si lahko še preberete in ogledate v zloženki (pdf povezava), ki je v tiskani obliki dostopna tudi v Turistični pisarni in na Osnovni šoli Slovenj Gradec.


NUJNO OBVESTILO: Pot je spremenjena v določenem delu (Fidej), zato vas prosimo, da dosledno upoštevate smerokaze in markacije.


Začetna točka Zelene poti z zgodbo je pred osnovno šolo, kjer se nahaja tudi prva informativna tabla z velikim zemljevidom poti. Od šole se pot usmeri na desno in krajši čas vodi po glavni cesti do smerokaza z napisom »Zelena pot z zgodbo do gradu Wiederdries«, ki nas usmeri v desno, na makadamsko pot. Kaj kmalu pridemo do druge informativne table, kjer princ Lovrencij in princesa Veronika prosita, da s pomočjo likov zabeležimo svojo prisotnost. Tako lahko ugotovimo, koliko raziskovalcev se je že podalo po Zeleni poti. Ker se točka nahaja nekaj metrov višje od glavne ceste, se nam odpre tudi prelep pogled na okoliške gozdove in vas Podgorje. Pot nadaljujemo dalje po makadamski poti, ki se počasi, a vztrajno vzpenja med gozdovi, kjer nas spremlja prelep razgled na okoliške gozdove. Trasa poti nas zapelje mimo kmetije Močivnik, za katero se odpre travnik z lovsko opazovalnico in tretjo informativno tablo, ki nam pove, kako lahko s kotomerjem izmerimo višino drevesa.

Točka pri kmetiji Fidej, ki je navedena na informativni tabli in v zloženki, ni več v uporabi, zato na koncu jase Močivnik sledimo smerokazu, ki vodi po novem delu poti proti slemenu nad kmetijo Visočnik, kjer se nato pot priključi že obstoječi trasi poti pri kmetiji Prijolič, kjer nas pričaka naslednja informativna tabla. S pomočjo gugalnice ugotavljamo, koliko nihajev naredi posamezna gugalnica. Ko se odpravimo mimo kmetije, kmalu ugledamo grad Vodriž (oziroma grad Wiederdries) na sosednji vzpetini. Še prej pa nas pot pelje mimo grajskega ribnika. Za ovinkom se nam na pot postavi grad Vodriž v vsej svoji mogočnosti. Kljub temu, da ga je že načel zob časa, še vedno spominja na mogočno zgradbo, ki je nekoč gledala na vse strani.

Grad Vodriž je značilen gotski grad, ki so ga postavili oglejski fevdniki okoli leta 1300. Vhod v grad je nekoč vodil preko grajskega jarka, ki pa danes ni več viden. Nekoč je imel pomembno vlogo v teh krajih, saj mu je pripadalo preko 111 hektarov obdelovalnih površin, od tega 50 hektarov gozda. Danes je ob njem postavljeno spominsko obeležje, sam grad pa je vreden ogleda. Nekoliko vstran se nahajata še informativni tabli Zelene poti, ki nadaljujeta zgodbo princa Lovrencija in princese Veronike. Ko odkrijeta tisti grad tam nekje, se z navdušenjem sprehodita po grajski okolici. Ostanki gradu nazorno prikazujejo nekatere prostore gradu, vendar pa je potrebna previdnost ob raziskovanju zaradi dotrajanosti gradu. Grad se nahaja na strmem kopastem griču, kar je danes zaradi poraslosti težko videti. Ob raziskovanju ostankov lahko vidimo ohranjene zgodnjegotske arhitekturne člene. Mimo gradu se vije še Evropska pešpot E 6, ki povezuje Baltiško morje z Jadranskim morjem. Nekaj minut hoda stran pridemo do drugačne informativne table, in sicer do okrožne ciklostilne tehnike Kajuh. Ker je bila v času med drugo svetovno vojno, v času okupacije, prepovedana raba slovenskega jezika in pisane besede, se je v ta namen ustanovilo veliko majhnih skrivnih tiskarn, ki so jim v partizanskem žargonu rekli tehnika. Delovale so v skrivnih bunkerjih, navadno v gozdovih, pod svojim skrivnim imenom.

Zeleno pot se od gradu Vodriž vije po makadamski cesti in nas pripelje do naslednje informativne table in Kokolejeve kapelice, ki je bila postavljena v drugi polovici 19. stoletja, v notranjosti katere se nahaja razpelo. S pomočjo podatkov na informativni tabli lahko določimo, kolikšno višinsko razliko smo premagali od začetka poti do te točke. Tukaj se pot pričane počasi spuščati in se kaj kmalu usmeri v desno, ob naslednji informativni tabli. Naloga tu je, da na zemljevidu pogledamo, kateri so najbližji kraji glede usmeritev neba. Po poti zasledimo še znak za Benediktovo pot, ki vodi od benediktinskega samostana Št. Pavel v Labotski dolini preko gozdnih ter poljskih poti in obsega 11 enodnevnih etap.

Naslednja točka poti pri kmetiji Kobolt vsebuje vrtečo prizmo, s katero obnovimo poznavanje drevesnih vrst. Kmalu se ponovno odpre prelep razgled na okoliške hribe, obenem pa pridemo do naslednje informativne table. Tu lahko pogledamo skozi maskoto Loverncija in Veronike ter poskušamo prepoznati vrhove ter kraje. Preko travnika, mimo lovske opazovalnice, nazaj na gozdno pot do ribnika. Tukajšnja naloga je predvsem za tiste, ki se želijo poigrati z rimami, ogledati manjši mlin in dotok vode v ribnik. Pot nas vodi nazaj do kmetije Močivnik, po makadamski cesti navzdol, kjer smo se na začetku poti vzpenjali proti prej omenjeni kmetiji. Na poti lahko opazimo turn tamkajšnje župnijske cerkve Sv. Urha. Ob informativni tabli, ki beleži število obiskovalcev, zaključujemo krožno pot.

Podrobnosti si lahko preberete in ogledate v zloženki (pdf povezava), ki je v tiskani obliki dostopna tudi v Turistični pisarni in na Osnovni šoli Slovenj Gradec.

KAKO JE NASTALA ZELENA POT ?

Predstavitev projektnega dela – zelena pot z zgodbo (predstavitev v pdf dokumentu)

REPORTAŽE, PRISPEVKI, OBJAVE O ZELENI POTI

Reportaža iz revije Ognjišče: https://revija.ognjisce.si/kazala/22744-februar-2022

O ZELENI POTI Z ZGODBO NA DRUGIH SPELTNIH STRANEH

https://hudo.com/si/2016/07/01/zelena-pot-z-zgodbo/https://www.vecer.com/lokalno/koroska/201602126186825-6186825

https://www.mojaobcina.si/slovenj-gradec/novice/otvoritev-zelene-ucne-poti-z-zgodbo.htmlhttps://www.spotur.si/Domov/ArtMID/773/ArticleID/3987

http://www.zgs.si/obmocne_enote/slovenj_gradec/gozdne_ucne_poti/index.html

https://travelaroundslovenia.wordpress.com/od-podgorja-po-zeleni-poti-do-gradu-vodriz-in-dalje-do-slovenj-gradca-ter-velenjskega-jezera/

https://www.vecerkoroska.com/vk/aktualno/voden-pohod-os-podgorje-zelena-pot-z-zgodbo-od-podgorja-do-wiederdriesa-10007499

(Število obiskov 328)